Reuniune la nivel înalt la Strasbourg, în Parlamentul European, co-organizată de HIV Outcomes
”Este timpul pentru acţiune: Realizarea obiectivului de angajament al Europei 3.3 – un plan de acţiune al UE privind HIV/SIDA – panel de discuţii: perspectivele diverșilor stakeholderi privind sănătatea și bunăstarea pe termen lung a persoanelor care trăiesc cu HIV”, organizată de Parlamentul European, în colaborare cu HIV Outcomes, UNITE Parliamentarians Network for Global Health și European AIDS Clinical Society (EACS), pe 17 Decembrie.
Membrii inițiativei au fost extrem de onorați să aibă în calitate de gazde, distinși Membri ai Parlamentului European (MPE): Dr. Vytenis Andriukaitis(S&D Lituania, fost Comisar pentru Sănătate și emisar al OMS pentru Europa, susținător oficial al misiunii HIV Outcomes), și Tomislav Sokol(EPP Croația). Alături de aceștia, au participat MPE Tilly Metz (Greens/EFA Luxemburg) și Andras Kulja(EPP Ungaria).
Dr Mariana Mărdărescu a contribuit, alături de membrii inițiativei europene, la lucrările pregătitoare și la reuniunea oficială, în calitate de membru al Comitetului de Coordonare al HIV Outcomes. Domnia sa a vorbit despre aspectele relevante privind progresul la nivelul României al activităților în domeniul HIV, pentru atingerea obiectivului global de dezvoltare durabilă pentru sănătate și HIV- ODD 3.3.
Discuțiile au avut ca scop evidențierea acțiunilor concrete care pot contribui esențial la îmbunătățirea calității vieții în relația cu sănătatea (HRQoL/ CViRS) pentru cei care trăiesc cu HIV, în întreaga Europă. De la deciziile politice până la inițiativele de finanțare, participanții au subliniat modul în care putem intensifica eforturile pentru a îndeplini acest obiectiv urgent (ODD3.3), dar realizabil.
Mandatul Parlamentului European pentru perioada 2024-2029 reprezintă ultima oportunitate de a avansa eforturile UE în direcția atingerii obiectivelor pentru 2030. Acest mandat poate juca un rol esențial în alinierea la misiune a programului Comisiei Europene și pledează pentru stabilirea priorităților în ceea ce privește HIV pe parcursul următorilor cinci ani, ca obiectiv-cheie atât la nivelul UE, cât și la nivel național. Așa cum recomandă Apelul la acțiune al HIV Outcomes, UE trebuie să acorde prioritate unui nou Plan de acțiune privind HIV/SIDA pentru a pune capăt epidemiei până în 2030, prin abordarea concentrată pe îngrijirea pe termen lung și calitatea vieții pentru persoanele care trăiesc cu HIV.