Peste 3300 de elevi din județul Constanța au beneficiat de educație pentru sănătate în ultimele 15 luni

March 23, 2025

Elevii învață despre HIV și hepatite virale, despre importanța mișcării, despre igienă, despre sănătate sexuală În ultimele 15 luni, programul ambițios de educație pentru sănătate al Fundației Baylor Marea Neagră a transformat viețile a peste 3300 de elevi din județul Constanța.

După ce în 2024 au fost instruiți 2038 de copii și adolescenți, echipa de educatori pentru sănătate a continuat cu un ritm și mai alert în 2025, ajungând deja la peste 1300 de elevi doar în primul trimestru al anului. Această inițiativă remarcabilă a cuprins atât municipiul Constanța, cât și comunități rurale precum Cotu Văii, Plopeni, Chirnogeni, Amzacea și Scărișoreanu, aducând informații vitale despre prevenirea bolilor transmisibile și promovând un stil de viață sănătos în școli adesea neglijate.

Un program complex de educație pentru sănătate

În primul trimestru al acestui an, echipa Fundației Baylor a intensificat programul în colaborare cu 25 de școli partenere din municipiul Constanța și din mai multe comunități rurale. Programul oferă elevilor informații esențiale despre prevenirea transmiterii HIV, hepatitei și a altor boli transmisibile, dar și educație pentru un stil de viață sănătos și igienă.

Acest program a fost dezvoltat de o echipă de experți în psihologia sănătății. Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundației Baylor a declarat: „Apreciez că activitatea de educație pentru sănătate este cea care, pe termen lung, va produce o schimbare foarte importantă a felului în care copiii și adolescenții se raportează la sănătate: a lor, a familiilor lor și a comunității. Ne bucurăm să constatăm că avem parteneri cu un nivel remarcabil de implicare, iar acest fapt este pentru noi dovada că serviciul pe care îl oferim este apreciat ca foarte necesar. Am ajuns la școli care sunt adesea trecute cu vederea fiind situate în comunități mici, îndepărtate. Elevii s-au arătat extrem de interesați, iar cadrele didactice, pasionate și dedicate, au facilitat implementarea programului, consolidând ideea că educația și sănătatea merg mână în mână.

Programul a fost structurat pe niveluri educaționale, de la grădiniță la liceu, ținând cont de nevoile de informare ale elevilor, de capacitatea lor de înțelegere și de interese, în schimbare accelerată.

9 din 10 liceeni din Constanța ar accepta fără rezerve persoane care trăiesc cu infecții cronice în cercul lor de prieteni.

Ce oferă programul de educație pentru sănătate al Fundației Baylor Marea Neagră

Pentru liceeni, organizăm sesiuni interactive de 80-90 de minute despre HIV și hepatitele B și C, cu materiale vizuale despre căile de transmitere, precum și metodele eficiente de prevenire a infectării. Educatorii pentru sănătate evaluează atât îmbunătățirea nivelului de cunoștințe cât și interesul elevilor pentru activitățile la care participă, ceea ce permite perfecționarea constantă a metodelor și instrumentelor folosite. Această componentă a programului de educație pentru sănătate produce deja schimbări:

Echipa noastră de educatori pentru sănătate observă o schimbare semnificativă în atitudinile față de persoanele care trăiesc cu HIV și/sau cu hepatite cronice de origine virală. Adolescenții sunt mai toleranți și mai receptivi la informații științifice atunci când efortul de educație pentru sănătate este atent planificat. Pe scurt, cheia este implicarea activă a tinerilor, oferindu-le context real și oportunitatea de a participa în mod creativ la propria educație. Dacă subiectele sunt prezentate cu empatie și într-un format modern, orele de educație pentru sănătate pot deveni unele dintre cele mai valoroase din programul de studiu.

Aproximativ 42% dintre elevii care au participat la aceste activități au auzit despre HIV și hepatite cronice de origine virală pentru prima dată pe parcursul întâlnirilor cu mine și cu colegii mei,” a declarat Monica Anghel, coordonatoarea programului. „Alții își iau informații despre acest subiect din surse neverificate – de pe internet sau de la prieteni. Pentru această categorie de copii și adolescenți, întâlnirile cu noi permit clarificarea unor aspecte esențiale legate de transmitere, prevenire, sau ce înseamnă viața cu o infecție cronică în zilele noastre” a completat Monica Anghel.


Cel mai important modul destinat liceenilor acoperă educația pentru sănătate sexuală. Acesta este structurat în patru sesiuni care abordează teme fundamentale: anatomie și igienă personală, informații despre sarcină și metode contraceptive, prevenirea și tratamentul infecțiilor cu transmitere sexuală, precum și noțiuni esențiale despre consimțământ și relații sănătoase.

Împreună nu doar predăm lecții, ci punem bazele unor schimbări durabile

Pentru ciclul gimnazial și liceal, un modul special de patru sesiuni este dedicat importanței activității fizice. Elevii participă la discuții bazate pe materiale video despre nivelul real de activitate fizică în rândul tinerilor, strategii pentru creșterea nivelului de mișcare, obstacole întâmpinate și beneficiile exercițiilor fizice regulate.

Le mulțumim profesorilor care ni se alătură! Ei întăresc ideea că educația se referă și la sănătate.” – Monica Anghel, coordonator program.

Inițiativa demonstrează importanța programelor de educație pentru sănătate în școli, mai ales în comunitățile mai puțin accesibile, și subliniază impactul pozitiv pe care colaborarea dintre specialiști și cadrele didactice îl poate avea asupra formării unor generații informate și sănătoase.


Lavinia Cuibari este voluntar în cadrul echipei de educație pentru sănătate. Iată ce declară ea: : „Am descoperit că îmi place mult să lucrez în acest program. Elevii sunt mereu interesați când ne întâlnim. Discutăm subiecte de sănătate, de la prevenirea bolilor și promovarea unui stil de viață sănătos și sănătate sexuală. Am observat că părinții sunt interesați de participarea copiilor la activitățile noastre, în special la cele de educație pentru sănătate sexuală. Este clar că răspundem unei nevoi reale, iar partenerii noștri adevărați sunt elevii și părinții, care doresc informații corecte pentru o stare mai bună de sănătate!


Ce spun profesorii

Pentru noi este important că veniți în școală, că oferiți elevilor informații esențiale pe care, teoretic, ar trebui să le afle și în familie. Din păcate însă, sunt numeroase familiile în care nevoile reale ale copiilor sunt neglijate sau ignorate. De multe ori se întâmplă acest lucru și pentru că părinților le lipsesc aceste informații.

Noi înțelegem că elevii au nevoie de informații despre viață. Unele dintre acestea nu se regăsesc neapărat în manuale sau, dacă se regăsesc, sunt tratate sub presiunea programei. Recunoaștem că nu suntem pregătiți să abordăm anumite subiecte cu elevii noștri, pentru că asemenea module nu au făcut parte din formarea noastră.


Ce răspunsuri caută elevii:

  • „Dacă ai infecție cu HIV, care sunt simptomele?”
  • „Este adevărat că poți avea un copil sănătos dacă ai HIV sau hepatită?”
  • „Cum știi dacă ai hepatită?”
  • „Care este diferența dintre hepatita B și hepatita C?”
  • „Există vindecare pentru HIV? Dar pentru hepatitele virale?”
  • „Dacă unul dintre parteneri are HIV, poate cuplul să aibă relații sexuale sigure?”
  • ”Cum pot avea HIV sau hepatită virală dacă nu se vede în analizele obișnuite de sânge?”
  • „Dacă nu am încă 18 ani, de ce este obligatoriu să primesc rezultatul testului HIV în prezența unui părinte, dacă ei îmi dau în scris că sunt de acord să mă testez?”
  • „De ce este atât de important ca rezultatele testelor să fie confidențiale?”

    În loc de salut, ce spun elevii la plecarea colegelor noastre din echipa de educație pentru sănătate: „Simt că am învățat foarte multe lucruri utile și am fost foarte relaxat”. ”Ne-a plăcut foarte mult și sper că veți reveni în curând!