Formarea continuă a personalului medical

May 29, 2024

Calea pentru a asigura o bună Calitate a Vieții în Relația cu Sănătatea pentru Persoanele cu HIV

Progresele din medicina modernă fac posibil ca prin administrarea riguroasă a medicației antiretrovirale (ARV), persoana cu HIV să atingă supresia virală și să nu transmită virusul mai departe (prin contact sexual).

Stigmatizarea persoanelor care trăiesc cu HIV, alături de practicile discriminatorii din sistemele medicale ridică bariere în accesarea îngrijirii adecvate pentru sănătate. Deși născute din necunoaștere de multe ori, aceste abordări impactează negativ starea de sănătate a persoanei cu HIV, inclusiv cea psiho-emoțională, cu efecte nedorite asupra aderenței la tratament. De aceea asigurarea Calității Vieții în Relatia cu Sănătatea (#CViRS) pentru persoana cu HIV este esențială pentru avansarea în vârstă în bune condiții, fiind un obiectiv central pentru care membrii HIV Outcomes România militează activ.

În perioada 10-11 mai 2024 la Academia Română de HIV/SIDA și de Boli Infecțioase din cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” (INBIMB) a fost organizată o sesiune interactivă de training în îngrijirea pacienților cu HIV și hepatită virală, cu accent special pe îngrijirea femeii. Training-ul a fost dedicat asistenților medicali din cadrul INBIMB, din Maternitățile din București și din Centrele Regionale de HIV/SIDA, fiind susținut de specialiști din Marea Britanie.

Această reuniune, cu o tradiție de 15 ani – Nursetri meeting, are o frecvență bianuală și a fost organizată în colaborare de Justri UK – Prof. Mike Youle, împreună cu INBIMB sub coordonarea Dr. Mariana Mărdărescu, National HIV Focal Point și co-președinte al HIV Outcomes România, și de Directorul de Îngrijiri Medicale Asist. Ionuț Lungu.

Lucrările sesiunii au beneficiat de contribuțiile co-președinților HIV Outcomes România – Dr. Mariana Mărdărescu și Prof.Dr. Adrian Streinu-Cercel și de prezența reprezentantului comunității – Iulian Petre, UNOPA.

Prezentările echipelor din țara noastră și din Marea Britanie au vizat problematica specifică a îngrijirilor femeii cu HIV și informații ce pot fi folosite ca exemple de practici ce pot fi transferate/evitate, pentru modul de funcționare al sistemelor de îngrijire din cele două țări.

Abordarea complexă a sănătății femeii cu HIV a parcurs toate elementele concrete ce țin de managementul sănătății sexuale și al sănătății reproductive, de programele de screening HIV, de maternitatea cu HIV și de avansarea în vârstă cu HIV.

Experții medicali și reprezentanții comunității persoanelor cu HIV au completat tabloul discuțiilor împărtășind elemente esențiale care țin de drepturile femeilor, de stigma și inechitățile din domeniile sănătății, social și economic.

Stigma, femeia cu HIV și educația personalului medical

Educarea adecvată în privința HIV a personalului medical și nemedical din sistemele de sănătate rămâne soluția esențială pentru a elimina barierele discriminatorii.

Studiul HIV Outcomes România desfășurat cu sprijinul rețelei de îngrijiri HIV în 2022 la nivel național privind perceptia asupra calității vieții a 1050 de persoane cu HIV, relevă că riscul acestora de a fi stigmatizați (în raport cu populația generală) este înalt – 39.9%; aproape jumătate din respondenți (48.4%) consideră că femeile sunt mai stigmatizate decât bărbații, iar 59.5% apreciază ca fiind mai expuși copiii decât adulții.

Eliminarea stigmei din sistemele de sănătate și din societate trebuie să abordeze prioritar categoriile mai vulnerabile la discriminare, cum este cazul femeilor și al copiilor.

În contextul îngrijirii HIV, un loc special alături de medicii specialiști îl ocupă modul în care asistenții medicali, verigă vitală a sistemului de sănătate, aleg să realizeze abordarea pacientului. Formarea continuă a acestui personal este modalitatea prevăzută și de Strategia Națională pentru HIV/SIDA 2022-2030, pentru eliminarea stigmei din sănătate și garantarea unei bune Calități a Vieții în Relația cu Sănătatea pentru persoanele cu HIV din țara noastră.

De aceea, membrii HIV Outcomes România susțin inițiativele de formare adecvată și schimbul de bune practici cu alte sisteme naționale, ale asistenților medicali implicați în îngrijirea persoanelor cu HIV, cu prioritate pentru categoriilor sociale vulnerabile, cum este cazul femeilor cu HIV.