Conferințe și evenimente

July 18, 2024

Susținerea politicilor și a practicilor de îmbunătățire a calității vieții persoanelor care trăiesc cu HIV, prin promovarea evidențelor științifice ale inițiativei.

1. Rezultatele studiului și Recomandările de politici publice privind calitatea vieții persoanelor care trăiesc cu HIV, realizat de HIV Outcomes România în cooperare cu Institutul Național de Boli Infecțioase Prof.Dr.Matei Balș și cu Centrele Regionale de Monitorizare și Evaluare a Infecției HIV/SIDA din România.

2. Întâlnirile Internaționale privind HIV și Calitatea Vieții de la Novi Sad și Stochkolm.

Calitatea vieții persoanelor care trăiesc cu HIV are o importanță crescândă pentru profesioniștii din domeniul îngrijirii HIV. Un nivel satisfăcător al acestui indicator se reflectă într-o bună aderență la tratament, de aici rezultând o mai bună stare de sănătate pentru aceste persoane alături de atingerea stadiului HIV Nedetectabil=HIV Netransmisibil.

Pe aceste teme s-au desfășurat comunicări și dezbateri importante la care dna Dr. Mariana Mărdărescu a făcut publice date și recomandări din studiul HIV Outcomes România privind calitatea vieții persoanelor cu HIV din țara noastră, în cadrul reuniunii din luna aprilie a ECDC de la Stochkolm și a conferinței organizate de Universitatea de Medicină, din Novi Sad la sfârșitul lunii martie 2024.

La Stochkolm, alături de datele statistice privind monitorizarea și gestiunea HIV în țara noastră comunicate de Coordonatorul Național Focal Point ECDC, domnia sa a împărtășit experților prezenți la întâlnire și concluziile studiului nostru științific asupra stigmei și percepției persoanei cu HIV privind calitatea îngrijirilor medicale. O atenție specială în cadrul comunicării a fost alocată subiectului femeii care trăiește cu HIV și a nou născutului.

Prelegerea intitulată “Sănătate mintală și aderență la tratament–Experiența reală a României, începând din copilărie și ajungând până la maturitate”, din cadrul conferinței de la Novi Sad include datele extrase privind percepția membrilor cohortei de copii care au crescut cu HIV, din rezultatele studiului realizat de inițiativă la nivel național.