Solidaritate europeană pentru calitatea vieții persoanelor care trăiesc cu HIV
Parlamentul European a găzduit pe data de 30 iunie la Bruxelles, o masă rotundă la nivel înalt organizată de European AIDS Clinical Society (EACS) și europarlamentarul Krzysztof Śmiszek, dedicată găsirii de soluții comune pentru a pune capăt epidemiei HIV până în 2030.
Evenimentul a reunit lideri ai comunităților de persoane care trăiesc cu HIV din Europa, reprezentanți de seamă a mediului clinic, cercetători și decidenți politici europeni, care au discutat despre provocările și oportunitățile unui răspuns mai coerent și mai incluziv la nivel continental pentru HIV. Contribuții valoroase au fost aduse din partea liderilor comunității, experților din domeniul cercetării și factorilor de decizie, printre care: Dr Mariana Mărdărescu (Institutul Național de Boli Infecțioase Prof Dr Matei Balș, copreșesdinte al HIV Outcomes România), Nicoletta Policek (European AIDS Treatment Group), Viatcheslav Grankov (Organizația Mondială a Sănătății), precum și europarlamentarii Krzysztof Śmiszek și Robert Biedroń (Grupul Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European).

Dr Mariana Mărdărescu a oferit o analiză la zi privind Europa Centrală, de Est și de Sud-Est, unde numărul noilor cazuri de HIV este în creștere continuă , concluzionându-se că este vital ca politicile publice să răspundă realităților din comunitate și să fie construite împreună cu persoanele afectate. Domnia sa a evidențiat și o serie de date importante :
- Creșterea semnificativă a transmiterii HIV pe cale heterosexuală
- Lipsa finanțării adecvate pentru programele adresate femeilor
- Nevoia de servicii integrate de sănătate reproductivă și sprijin psiho-social
Printre provocările care s-au identificat ca având o influență importantă, s-au numărat:
- Stigmatizarea și impactul negativ asupra sănătății mintale
- Violența de gen și criminalizarea HIV
- Accesul insuficient la date dezagregate și la servicii adaptate nevoilor de gen
HIV Outcomes România rămâne ferm angajată să promoveze:
- Recunoașterea calității vieții (HRQoL) ca obiectiv central în îngrijirea HIV,
- Finanțarea predictibilă a serviciilor de prevenție și sprijin,
- Eliminarea stigmei din sistemul de sănătate,
- Colaborarea între autorități, ONG-uri și profesioniștii din domeniu.
Evenimentul de la Bruxelles a reconfirmat că niciun progres nu este posibil fără solidaritate europeană și leadership curajos.

Este timpul ca Europa să pună persoanele care trăiesc cu HIV în centrul politicilor de sănătate!