ECDC avertizeaza: Europa este pe cale să rateze atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă privind HIV și alte boli infecțioase, până în 2030.
Progresul inegal al țărilor UE/SEE în gestiunea HIV și a bolilor transmisibile, pun în pericol atingerea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă (ODD) 3.3 – următorii cinci ani sunt cruciali!
Un nou Raport al agenției Comisiei Europene ECDC – Centrul de Prevenție și Control al Bolilor, lansat pe 23 aprilie 2025, oferă o situație actualizată privind stadiul progreselor UE/SEE realizate în direcția atingerii ODD 3.3, precum și a altor obiective globale și regionale principale privind eliminarea HIV, hepatitei virale, tuberculozei (TB) și infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS) ca amenințări la adresa sănătății publice.
Documentul atrage atenția că majoritatea țărilor fie nu sunt pe drumul cel bun pentru a atinge obiectivele de dezvoltare durabile dedicate sănătății, fie nu dispun de date suficiente pentru a măsura progresul în direcția acestor obiective. Atingerea obiectivelor de eliminare a focarelor de boli infecțioase până în 2030 este periclitată, având în vedere că statele europene au ratat majoritatea obiectivelor intermediare fixate pentru 2025. Deși prevenibile, HIV, hepatitele virale, ITS și TB rămân probleme de sănătate publică în UE/SEE, provocând un nivel ridicat de morbiditate și aproape 57.000 de decese anual.
Există inegalități semnificative între țări în ceea ce privește progresul înregistrat, disponibilitatea și acoperirea serviciilor de prevenție, testare și tratament, precum și disponibilitatea datelor necesare pentru evaluarea progresului. Experții Comisiei Europene apreciază că pentru a putea măsura în mod valid rezultatul, este necesară îmbunătățirea accesibilității și calității datelor de supraveghere și monitorizare.
În ceea ce privește HIV cifrele arată ca în ciuda unor progrese înregistrate, obiectivele globale sunt în pericol de a nu fi atinse:
- Incidența estimată a scăzut cu 35% față de 2010, însă rămâne sub ținta de reducere de 75% pentru 2025, ceea ce ridică serioase semne de întrebare pentru atingerea țintei de ZERO noi cazuri de HIV până în 2030.
- Progresele realizate în domeniul HIV privind testarea și tratamentul sunt vizibile, unele țări atingându-și țintele. Pe de altă parte, ECDC semnalează necesitatea unei intervenții accelerate în statele UE, având în vedere că 1 din 5 persoane care trăiesc cu HIV nu atinge supresia virală.
- Raportul semnalează că mortalitatea asociată HIV a scăzut, dar rămâne peste nivelul-țintă, iar diferențele dintre statele UE/SEE în ceea ce privește accesul la prevenție, testare și tratament sunt semnificative. Lipsa datelor calitative afectează capacitatea de monitorizare eficientă a progresului.
La finalul Raportului, agenția Comisiei Europene propune corectarea acestor abateri/ întârzieri grave de la planul european de eliminare a noilor infecții cu HIV, a hepatitei virale, TB și ITS, printr-o serie de acțiuni prioritare:
- Extinderea intervențiilor de prevenție, cum este exemplul medicației PrEP pentru HIV (Profilaxia Pre-expunere pentru HIV ), tratamentul preventiv pentru tuberculoză, reducerea riscurilor (harm reduction) și promovarea utilizării prezervativelor;
- Extinderea serviciilor integrate eficiente de testare și tratament, eliminarea barierelor pentru populațiile vulnerabile și la risc, precum și adaptarea serviciilor în funcție de nevoile fiecărui pacient;
- Îmbunătățirea datelor pentru acțiune, prin consolidarea supravegherii și monitorizării HIV, TB, hepatitei virale și ITS.
“Avem cinci ani la dispoziție pentru a acționa; trebuie să-i folosim cu înțelepciune”, a declarat directorul ECDC.
Europa are încă șansa să schimbe cursul privind lupta cu bolile infecțioase. Așa cum subliniază ECDC, acest lucru se va întâmpla doar dacă statele europene adoptă un plan concret de acțiuni și aleg să investească în prevenție, îngrijire medicală centrată pe pacient și educație, dacă prioritizează politicile de sănătate publică și dacă ascultă vocea experților și a comunității afectate.