Un pas important pentru calitatea vieții persoanelor care trăiesc cu HIV în România : Modificarea Criteriilor de Invaliditate pentru Persoanele Care Trăiesc cu HIV
În urma eforturilor susținute ale Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) și cu sprijinul Comisiei de Sănătate a Senatului României, condusă de dl. Senator Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, alături de contribuția Comisiei de Boli Infecțioase din Ministerul Sănătății, a medicilor infecționiști din întreaga țară și al Institutului de Expertiză a Capacității de Muncă, s-au realizat modificări semnificative ale criteriilor de invaliditate pentru persoanele care trăiesc cu HIV. Aceste schimbări au fost posibile datorită implicării directe a persoanelor care trăiesc cu HIV și a sesizărilor acestora privind injustiția impusă de criteriile anterioare.
Noua reglementare are scopul de a sprijini mai multe persoane aflate în dificultate, având în vedere realitățile medicale și sociale. Printre schimbările esențiale se numără creșterea pragului CD4 la 500 și introducerea unui cadru adecvat pentru generația de copiii accidental infectați cu HIV între 1987 și 1995, o cohortă cu o poveste de viață marcată de circumstanțe extrem de dificile.
Deficiență Funcțională Medie (Incapacitate Adaptativă 50-69%)
• Formele clinice de infecție HIV/SIDA cu valori ale celulelor CD4 între 200-499 cel/mmc.
• Sechele rezultate din complicații infecțioase/non-infecțioase, cu implicarea a cel puțin unui organ sau sistem, la un nivel mediu de severitate, conform criteriilor specifice pentru fiecare afecțiune.
• Formele clinice ale infecției HIV/SIDA cu tulburări, inclusiv dar fără a se limita la disfuncții neurocognitive, miozită, polineuropatie, boală coronariană, disfuncție hepatică sau renală cronică, sindrom metabolic, osteoporoză, sau cancere neasociate.
Deficiență Funcțională Accentuată (Incapacitate Adaptativă 70-89%)
• Formele de infecție HIV/SIDA cu valori ale CD4 sub 200 cel/mmc și/sau cu manifestări clinice specifice SIDA.
• IMC sub 17 Kg/m² și hemoglobina sub 8g/dl.
• Sechele severe rezultate din complicațiile infecțioase sau non-infecțioase, cu implicarea unui organ/sistem la un nivel accentuat de severitate.
Deficiență Funcțională Gravă (Incapacitate Adaptativă 90-100%)
• Manifestări clinice grave ale SIDA, inclusiv complicații post-infecțioase sau non-infecțioase, cu stare generală gravă și cașexie.
• Sechele grave rezultate din complicațiile post-infecțioase sau non-infecțioase.
• Toate formele clinico-imunologice de HIV/SIDA la persoanele infectate din „Cohorta 1987-1995”.
Pentru evaluarea medicală a capacității de muncă, documentele medicale vor menționa clar legătura între diagnosticul bolii și accidentul epidemiologic din perioada 1987-1995.
Această modificare a criteriilor nu doar că reflectă progresele în înțelegerea evoluției HIV, dar și nevoia de a proteja drepturile, calitatea vieții și a sănătății persoanelor afectate, într-un sistem medical mai just și mai incluziv.