Participare remarcabilă a Co-președintelui HIV Outcomes România, Dr. Mariana Mardărescu, la HIV&Women 2025
“Un studiu asupra experienței femeilor care trăiesc cu HIV: impactul și dinamica stigmatizării asupra integrării sociale și medicale”.
(“A Study on the Experience of Women Living with HIV: The Impact and Dynamics of Stigma on Social and Medical Integration”)
În perioada 4-5 aprilie 2025, la Barcelona, a avut loc cea de-a 15-a ediție a International Workshop on Women & HIV, un eveniment de referință globală care a reunit experți internaționali, cercetători, reprezentanți ai comunității persoanelor care trăiesc cu HIV și activiști dedicați îmbunătățirii calității sănătății și a vieții femeilor care trăiesc cu HIV.
Dr. Mariana Mardărescu, medic specialist și Coordonator Național al Compartimentului Național de Monitorizare și Evaluare a HIV din cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase Prof Dr Matei Bals (INBI), a avut o dublă contribuție la succesul evenimentului, în calitate de speaker și moderator. Dr. Mardărescu a prezentat rezultatele studiului realizat de HIV Outcomes România, în colaborare cu INBI și cele 8 Centre Regionale HIV din România, evidențiind provocările semnificative ale femeilor care trăiesc cu HIV în accesarea serviciilor medicale, al[turi de cele sociale. Mai mult…
Peste jumătate dintre participante (50,6%) au subliniat nevoia de a accesa servicii medicale complementare ( pentru comorbidități), iar 56,6% consideră că relația cu personalul medical trebuie îmbunătățită. Doar 29,7% dintre participante resimt un nivel mediu de acceptare socială, în timp ce 38,9% indică un nivel scăzut. Accesul în sistemul educațional și pe piața muncii este perceput ca dificil. Deși 64,2% se simt vulnerabile la excludere, 61,4% cred în posibilitatea integrării sociale.Aceste rezultate subliniază necesitatea unor servicii personalizate și a unei comunicări empatice în îngrijirea persoanelor care trăiesc cu HIV, fiind comunicate printr- un demers științific ce analizează modul în care stigmatizarea influențează integrarea socială și accesul la îngrijire al femeilor seropozitive.
Mesaje cheie din cadrul HIV&Women 2025:
- Incidența HIV în rândul femeilor este în creștere, fiind influențată de migrație, schimbări climatice, insecuritate alimentară și întreruperea serviciilor medicale.
- Politicile privind alăptarea în cazul femeilor seropozitive sunt într-un proces de transformare, căutându-se soluții sigure pentru susținerea acestui drept natural.
- Apariția terapiilor antiretrovirale inovative reprezintă o opțiune promițătoare, însă rămâne problema echității în acces.
- Managementul sănătății femeilor cu HIV trebuie să abordeze și coinfecțiile (precum HPV) și comorbiditățile (afecțiuni hepatice, tulburări cognitive).
- Femeile care trăiesc cu HIV au un risc crescut de comorbidități- cum sunt bolile cardiovasculare, iar modelele clasice de evaluare a riscului nu sunt întotdeauna adecvate pentru această populație.
- Este esențial ca femeile să fie informate despre importanța participării în studii clinice, care contribuie decisiv la progresul medicine și în lupta cu controlul HIV.
Contribuția co-președintelui Dr. Mariana Mardărescu a consolidat vocea comunității medicale și a reprezentanților persoanelor care trăiesc cu HIV în context internațional, reafirmând angajamentul experților în domeniul HIV și al HIV Outcomes România pentru o abordare a îngrijirii HIV centrată pe persoană, bazată pe respect, demnitate și acces echitabil la servicii multidisciplinare în sănătate de calitate.