Politicile de gestiune națională a HIV și de susținere a calității vieții persoanelor cu HIV, dezbătute la nivel înalt în cadrul evenimentului UNOPA
Dezbaterea cu tema „Infecția HIV în România – prevenire, diagnostic, tratament, protecție socială” organizată de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) în data de 3 iulie 2024 a adus la aceeași masă peste 100 de specialiști care lucrează în sectorul HIV, medici, activiști, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai CNAS, ai principalelor spitale din țară.
Prezentările și discuțiile din cadrul evenimentului au reliefat încă o dată faptul că HIV trebuie să rămână o prioritate de sănătate publică, care necesită un răspuns coordonat, strategic și cu o finanțare adecvată. Educația pentru Sănătate, atât în școli, cât și pe toată durata vieții, este imperios necesară pentru a recăpăta controlul asupra tendinței de creștere a numărului de cazuri noi de infecție HIV, iar Ministerul Sănătății susține elaborarea politicilor publice necesare astfel încât toți elevii să fie cuprinși în programe de educație în care aspectele importante legate de prevenirea unor boli, printre care și HIV, să le fie prezentate în maniere prietenoase și adaptate vârstei.
Testarea pentru HIV trebuie extinsă și adusă cât mai aproape de populație. Centrele comunitare, testarea comunitară, autotestarea HIV trebuie susținute și bugetate. Un program național de screening pentru HIV ar scoate la suprafață cazurile nediagnosticate și le-ar include în programul de tratament, aceasta fiind cea mai eficientă cale de prevenire a noilor cazuri.
Încă se semnalează probleme legate de accesul la tratament al persoanelor care trăiesc cu HIV. Prima măsură pentru a evita întreruperile de tratament care a rezultat în timpul dezbaterii ține de bugetarea pe termen lung, care ar permite spitalelor să dispună de un stoc tampon. Totodată ar permite eliberarea tratamentului pentru 2,3 luni, lucru care ar crește mult calitatea vieții pentru persoanele care trăiesc cu HIV, nemaifiind nevoiți să își ia concediu în fiecare lună pentru a merge la spital pentru tratament.
HIV Nedetectabil =HIV Netransmisibil , N=N, noua abordare dovedită științific că previne transmiterea pe cale sexuală, trebuie susținută și asumată de comunitatea medicală și de pacienți. Este nevoie ca pacienții să aibă acces la analizele specifice conform ghidurilor medicale, este nevoie ca acest concept să fie implementat și în politicile publice care reglementează accesul persoanelor care trăiesc cu HIV pe piața muncii, precum și în legislația referitoare la transmiterea infecției. În acest fel succesul terapeutic al persoanelor care trăiesc cu HIV în lupta cu boala și prevenirea noilor îmbolnăviri sunt câștiguri majore în controlul infecției în România.
O alta problemă care afectează calitatea vieții pacienților este generată de faptul că din anul 2023 o bună parte din persoanele care trăiesc cu HIV și-au pierdut dreptul la pensie de invaliditate, iar în 2024 o vor pierde majoritatea, prin efectul modificării normelor medicale de încadrare în invaliditate și prin eliminarea din legea pensiilor a dreptului la pensie fără stagiu de cotizare. Toți cei prezenți la dezbatere au fost de acord ca măcar cohorta de copii născuți în perioada 1988 – 1990 ar trebui să beneficieze în continuare de aceste facilități, pentru a putea continua lupta cu boala.Însǎ pentru a nu împinge pacienții sǎ renunțe la tratament pentru a se încadra în criterii, este bine ca şi pentru restul comunității criteriile sǎ fie mai blânde.
Existǎ în sectorul HIV/SIDA o experiență relevantă pentru ONG-urile active în acest domeniu. Însă în această perioadă aceste organizații nu au acces la nicio finanțare din fonduri europene sau naționale care să le ajute să activeze în domeniul HIV. Fără acces la proiecte, ONG-urile își vor întrerupe activitatea și toată experiența se va pierde, ceea ce va fi în detrimentul atât al societății civile, cât și al instituțiilor guvernamentale responsabile.