Activități la nivelul Uniunii Europene

July 17, 2024

România a introdus subiectul HIV pe agenda Reuniunii miniștrilor Sănătății din Uniunea Europeană – EPSCO (Ocuparea forței de muncă, Politică socială, Sănătate și Consumatori), demersul fiind primit cu deschidere de către Statele Membre și de către Comisarul pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

Dl. Ministru al Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, cu susținerea Poloniei și a Spaniei, a adresat un Apel către UE și Statelor Membre pentru a prioritiza eforturile și investițiile necesare eradicării HIV în Europa până în 2030, prin asigurarea punerii în aplicare a măsurilor de politică adecvate. Delegația română a solicitat următoarei Comisii Europene să includă HIV în prioritățile sale legate de sănătate.

Documentul – https://lnkd.in/dibuDJXa

Membrii inițiativei la nivel național și european militează activ pentru prioritizarea în politicile publice a atingerii țintelor UNAIDS privind «ZERO noi infectări cu HIV până în 2030», un pas decisiv putând fi făcut prin includerea acestui subiect pe Agenda Comisiei Europene în viitorul mandat.


De aceea, apreciem că această intervenție la nivelul UE a României poate juca un rol esențial pentru politicile din sănătate în următorii ani, în contextul în care a fost susținută de către actualul Comisar pentru Sănătate, în discursul său adresat miniștrilor prezenți și viitoarei Comisii Europene.


Astfel, Comisarul Kyriakides a mulțumit României pentru aducerea subiectului HIV în atenția altor delegații. Aprecierea vine din faptul că deși progresele medicale oferă persoanelor cu HIV speranțe de viață îndelungată, totuși 26 de țări din UE au raportat creșteri ale diagnosticării HIV în 2021, în timp ce numărul persoanelor care trăiesc cu HIV nediagnosticat continuă să crească în întreaga Europă.


Concluzia comisarului a fost că HIV rămâne o provocare pentru sănătatea publică, astfel că a încurajat Statele Membre să se asigure că acesta rămâne în topul agendelor publice naționale. Aceasta și pentru că deși UE oferă sprijin Statelor Membre prin Grupul de Experți pentru Sănătate Publică, care va acționa în domeniul bolilor infecțioase, activitatea acestui grup depinde de politicile Ministerelor Sănătății naționale.


Comisarul a fost de acord cu cererea României ca HIV să continue să fie pe agenda priorităților pentru sănătate în UE și a subliniat, de asemenea, necesitatea ca politicile să se concentreze asupra combaterii stigmatizării legate de HIV.